africa 5

Sudan i Etiòpia, altres estils de vida

Seguim descobrint junts els habitatges curiosos de tot el món. Avui, tornem a Àfrica per descobrir com viuen els indígenes del Sudan i Etiòpia. Prepara’t perquè iniciem una nova aventura per conèixer altres formes de vida.

Els toposa, a Sudan del Sud, i els seus graners alçats

Si viatgem fins a Sudan del Sud, és possible que ens trobem amb els toposa, una de les tribus més grans del país. Els seus pobles estan molt ben organitzats i fins i tot compten amb habitatges específics per a l’estació seca i altres de més preparats per a les pluges.

vivienda áfrica
Imatge facilitada per exploringtheland.blogspot.com

La casa tradicional dels toposa es diu tukel. L’estructura es fabrica amb brins de petites branques que ells mateixos lliguen amb un cordill. Pels graners, s’utilitza la mateixa estructura suportada a sobre d’uns pilons perquè el bestiar pugui descansar a l’ombra. Aquests habitatges criden l’atenció dels visitants per la seva forma de rusc.


graneros áfricaImatge facilitada per naturalhomes.org

Al nord del Sudan, trobem la regió de Núbia. Les seves cases compten, generalment, amb un gran pati envoltat per un alt mur. La porta d’entrada està plena d’ornaments i és preferible que estigui orientada al Nil.


viviendas curiosas áfricaImatge facilitada per scoopempire.com/photos-beautiful-sudan

El més curiós d’aquests habitatges són els dissenys pictòrics realitzats amb colors brillants. Les temàtiques que podem veure estan relacionades amb la família o són patrons geomètrics i palmeres que protegeixen de la mala sort.

Les tribus d’Etiòpia i els seus habitatges sorprenents

Només a Etiòpia, existeixen nombrosos grups ètnics. Els arbore són pastors nòmades que viuen a cases que construeixen amb branques entrellaçades cobertes de fang sec. Són de formes circulars i ens recorden a un iglú.

vivienda arbore
Imatge facilitada per nomads.org

Al territori dels arbore les pluges són escasses. Per aquest motiu, els habitatges no tenen cap tipus d’aïllant per l’aigua. Això sí, la tècnica de construcció que han desenvolupat aconsegueix mantenir l’ambient fresc i amb aire renovat.


construcción casa áfricaImatge facilitada per nomads.org

Els habitatges dels dorze, una altra de les tribus d’Etiòpia, són molt conegudes per la seva singular forma. Se’ls coneix com “cases elefant”, poden sobrepassar els 12 metres d’alçada i la seva forma s’assembla a un elefant.


casa elefante áfricaImatge facilitada per exploringtheland.blogspot.com

La seva construcció es composa per una gran coberta que arriba fins al terra. Es construeix amb enset, que són grans fulles de fals plataner. Aquest material autòcton protegeix del sol i de la pluja als habitants de les “cases elefant”. Saps que aquestes cases poden durar fins a seixanta anys? Són molt lleugeres però tenen una estructura molt sòlida, la qual cosa els permet, fins i tot, ser traslladada.

El poble dels dorze porten les seves cases allà on viatgen i, un cop establerts, les envolten amb un petit jardí. També és molt curiosa la presència d’un petit hort a prop de la casa, on cultiven fruites, verdures i el fals plataner. Aquesta característica no s’ha vist en altres habitatges de la regió.

No hi ha comentaris

Publica un comentari

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.