
03 Sep Sudan i Etiòpia, altres estils de vida
Seguim descobrint junts els habitatges curiosos de tot el món. Avui, tornem a Àfrica per descobrir com viuen els indígenes del Sudan i Etiòpia. Prepara’t perquè iniciem una nova aventura per conèixer altres formes de vida.
Els toposa, a Sudan del Sud, i els seus graners alçats
Si viatgem fins a Sudan del Sud, és possible que ens trobem amb els toposa, una de les tribus més grans del país. Els seus pobles estan molt ben organitzats i fins i tot compten amb habitatges específics per a l’estació seca i altres de més preparats per a les pluges.
Imatge facilitada per exploringtheland.blogspot.com
La casa tradicional dels toposa es diu tukel. L’estructura es fabrica amb brins de petites branques que ells mateixos lliguen amb un cordill. Pels graners, s’utilitza la mateixa estructura suportada a sobre d’uns pilons perquè el bestiar pugui descansar a l’ombra. Aquests habitatges criden l’atenció dels visitants per la seva forma de rusc.
Imatge facilitada per naturalhomes.org
Al nord del Sudan, trobem la regió de Núbia. Les seves cases compten, generalment, amb un gran pati envoltat per un alt mur. La porta d’entrada està plena d’ornaments i és preferible que estigui orientada al Nil.
Imatge facilitada per scoopempire.com/photos-beautiful-sudan
El més curiós d’aquests habitatges són els dissenys pictòrics realitzats amb colors brillants. Les temàtiques que podem veure estan relacionades amb la família o són patrons geomètrics i palmeres que protegeixen de la mala sort.
Les tribus d’Etiòpia i els seus habitatges sorprenents
Només a Etiòpia, existeixen nombrosos grups ètnics. Els arbore són pastors nòmades que viuen a cases que construeixen amb branques entrellaçades cobertes de fang sec. Són de formes circulars i ens recorden a un iglú.
Imatge facilitada per nomads.org
Al territori dels arbore les pluges són escasses. Per aquest motiu, els habitatges no tenen cap tipus d’aïllant per l’aigua. Això sí, la tècnica de construcció que han desenvolupat aconsegueix mantenir l’ambient fresc i amb aire renovat.
Imatge facilitada per nomads.org
Els habitatges dels dorze, una altra de les tribus d’Etiòpia, són molt conegudes per la seva singular forma. Se’ls coneix com “cases elefant”, poden sobrepassar els 12 metres d’alçada i la seva forma s’assembla a un elefant.
Imatge facilitada per exploringtheland.blogspot.com
La seva construcció es composa per una gran coberta que arriba fins al terra. Es construeix amb enset, que són grans fulles de fals plataner. Aquest material autòcton protegeix del sol i de la pluja als habitants de les “cases elefant”. Saps que aquestes cases poden durar fins a seixanta anys? Són molt lleugeres però tenen una estructura molt sòlida, la qual cosa els permet, fins i tot, ser traslladada.
El poble dels dorze porten les seves cases allà on viatgen i, un cop establerts, les envolten amb un petit jardí. També és molt curiosa la presència d’un petit hort a prop de la casa, on cultiven fruites, verdures i el fals plataner. Aquesta característica no s’ha vist en altres habitatges de la regió.
No hi ha comentaris