
21 Dec Sorprèn, durant les festes, als teus convidats
El Nadal és la època més entranyable de l’any. És quan els carrers s’omplen de llum i color, les tradicions prenen protagonisme i reneix la il·lusió que viu als nostres cors. És una ocasió perfecta per reunir-nos amb amics i familiars per celebrar junts les festes.
Segurament, durant aquestes festes, tindràs convidats a casa. Si és així, et fem algunes suggerències.
Planificació i ordre
Tingues molt present quants convidats tindràs, el més important és que estiguin còmodes i que no s’ubiquin al voltant de la taula com sardines. Una bona planificació prèvia t’estalviarà l’estrès d’última hora. Si la casa està ordenada, amb tot llest per servir l’àpat i la taula preparada per quan arribin els comensals, tindràs el 90% de la batalla guanyada.
Sorprèn amb la decoració de la taula
Les estovalles, a més a més de les tradicionals blanques, sempre correctes, en aquesta època de l’any poden ser de fantasia. Dóna tocs nadalencs a la taula sense recarregar-la, és interessant que respiri. Pots adornar-la amb pinyes, petites branques d’avet distribuïdes aleatòriament, pomes vermelles i granades o boles i estrelles de nadal desordenades per la superfície. Una altra opció és la de personalitzar els llocs perquè cada convidat sàpiga on s’asseurà. I si ets més clàssic, motius com espelmes i canelobres mai falten en aquestes dates.
No et descuidis del protocol
La distribució de la vaixella, cristalleria i coberteria té molt de creació i estil.
Vaixella: Es comença amb un plat baix –plat base–, seguit d’un plat pla i un plat fons. A l’esquerra d’aquests plats hi va un plat –molt més petit– pel pa. Els tovallons els pots col·locar damunt dels plats principals.
Coberteria: Col·loca les forquilles a l’esquerra i el ganivets a la dreta dels plats principals. La serra dels ganivets ha de mirar a l’esquerra –cap als plats principals–. Si hi ha sopa d’entrant, posa una cullera a la dreta, amb els ganivets. Recorda que tots els coberts s’usen de fóra cap a dins. Els coberts de postres van davant de la vaixella –entre les copes i els plats principals– per aquest ordre: cullera, forquilla i ganivet. El ganivet és el que queda més a prop dels plats principals. La cullera i el ganivet van amb el mànec cap a la dreta. La forquilla, al revés, amb el mànec cap a l’esquerra.
Cristalleria: la copa d’aigua, més gran que les de vi, es col·loca primer, a l’esquera de tot. Després la de vi negre, a continuació la de vi blanc i per últim, a la dreta de tot, la de cava.
Esperem que aquests consells t’ajudin i facin de la trobada al voltant de la taula un moment inoblidable perquè la teva casa s’acabi convertint en una cita imprescindible cada any.
No hi ha comentaris