sant joan foc

Per què celebrem Sant Joan?

La nit del 23 al 24 de juny, a molts llocs del nostre país se celebra una nit màgica: la revetlla de Sant Joan. Aquesta festa, també coneguda com la Nit del Foc o la Nit de les Bruixes, dóna la benvinguda al solstici d’estiu, encara que amb dos dies de retard. El nom ve donat per la coincidència amb el naixement de Sant Joan Baptista.

coca sant joan
Imatge facilitada per barcelonasecreta.com

El foc, els banys a mitjanit, les herbes de Sant Joan, les cançons, els balls i els rituals són elements característics d’aquesta celebració. Si volem conèixer els seus orígens, hem de viatjar fins abans de la implantació del cristianisme. Doncs, lluny del que pugui semblar, és una festa pagana que ret culte al sol, als dies més llargs i a l’arribada de l’estiu.

Les fogueres omplen les places i les platges dels municipis i la pirotècnia té també un paper molt destacat. Una imatge típica d’aquestes dates són els pilots de mobles vells de fusta que els veïns acumulen per fer una gran foguera durant la Nit de Sant Joan. Es creu que, en els seus orígens, les flames servien per espantar i allunyar als éssers malignes que passejaven lliurement durant aquesta nit màgica.

pirotècnia sant joan

Una tradició molt arrelada a l’encesa de les fogueres és la baixada de la Flama del Canigó. Des de l’any 1966, en molts municipis de parla catalana, es baixa i distribueix la Flama del Canigó. Aquesta flama roman encesa durant tot l’any al Castellet de Perpinyà i es renova cada 23 de juny. Es calcula que durant la nit de Sant Joan s’encenen unes 30.000 fogueres amb el foc d’aquesta flama que prové del cim del Canigó.

Al voltant de les fogueres tenen lloc tot tipus de balls, cantades, crema de desitjos i proves de valentia com la d’intentar saltar per sobre del foc o xafar les brases.

Aquesta nit se succeeixen moltes tradicions que perduren al llarg dels segles. Una d’elles són les falles, on els fallaires baixen troncs de grans dimensions corrent per la muntanya.

bengala sant joan

No podem oblidar que la nit de Sant Joan és també motiu per reunir-se amb la família o els amics. Se sol brindar amb cava i menjar dolços típics d’aquestes dates: coca de Sant Joan, de recapte o de llardons. Esperem que tu també la gaudeixis, ja sigui a l’exterior o en una agradable vetllada a la terrassa de la teva llar Corp, amb la millor companyia.

No hi ha comentaris

Publica un comentari

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.