
24 Dec El Nadal a les llars del món
Estem a una de les èpoques més màgiques del calendari. El Nadal és sinònim de pau, de compartir la nostra llar i d’omplir-la d’alegria, de gaudir del caliu dels teus… Deixa que l’esperit del Nadal entri al teu habitatge d’obra nova i gaudeix d’una reconfortant tranquil·litat.
Tots coneixem les tradicions del nostre país: la nit de Nadal i els torrons, el tió, el dinar de Nadal amb tota la família, els reis d’orient… però, com celebren aquestes festes a altres parts del món? Comencem el nostre viatge.
La primera parada d’aquest entranyable recorregut la fem a Filipines. En aquest país asiàtic, se celebra un espectacular festival de fanalets gegants. El dissabte abans de la nit de Nadal, a San Fernando, es reuneixen onze pobles per competir pel millor fanalet. Als seus inicis, s’elaboraven fanalets de mig metre de diàmetre però actualment n’existeixen de fins i tot sis metres. Un show de màgia i llums que val la pena veure, com a mínim un cop a la vida.
Imatge facilitada per momondo.es
Un altre país amb una tradició nadalenca peculiar és Suècia. Allà, és tradició construir una cabra anomenada Yule que mesura 13 metres d’alçada i que s’ubica a la plaça del castell de Gävle. Durant les festes nadalenques, les persones que la visiten intenten cremar-la. La cabra Yule es construeix des del 1966 i ja han aconseguit cremar-la més d’una vintena de cops. Quin destí creus que li espera aquest any?
Imatge facilitada per medium.com
Seguim la nostra ruta i viatgem fins a Àustria. Quina tradició curiosa celebren allà per Nadal? Us expliquem la llegenda del temible Krampus. Tots coneixem a Sant Nicolau (també anomenat Pare Nadal) qui obsequia amb regals als nens que es porten bé. Podem dir que el Krampus és l’antítesi d’aquest personatge. El Krampus és l’encarregat d’emportar-se amb ell als nens que es porten malament. A Àustria, és tradició que alguns joves es disfressin d’aquest ésser màgic per espantar als nens i fer sonar cadenes i campanes pels carrers.
Imatge facilitada per laopinion.com
D’altres personatges més divertits i trapelles són els 13 Yule Lads, també coneguts com els Pare Nadals islandesos. Es tracta de 13 éssers màgics que arriben a les ciutats islandeses des del 12 de desembre fins al matí del dia de Nadal. Cada dia arriba un nou Yule i, de la mateixa manera, van marxant d’un en un. D’aquesta manera, el Nadal a Islàndia comença el dia 12 de desembre, quan tots els Yule han arribat, i acaba el 6 de gener, quan tots han marxat. Aquests mateixos són els encarregats de donar els regals als nens bons i patates podrides als nens que no s’han portat bé. Per atraure’ls, els més petits deixen les seves sabates a la finestra.
Imatge facilitada per guidetoiceland.is
A Noruega, el Nadal s’associa a la llum de les espelmes i al foc a un racó de casa. Les seves llars es decoren amb cistelles, corones de lli i follets. Al sopar de Nadal, a més de salmó, bacallà, mandonguilles, paté de ren amb nabius, cervesa i akevitt, es preparen boles d’arròs on s’hi amaga una ametlla. L’afortunat que trobi l’ametlla serà beneït amb bons presagis. Després del sopar, l’arbre de Nadal s’il·lumina i els nens esperen a Julenisse, un follet que la nit de Nadal es transforma en el Pare Nadal. Vols saber una altra dada curiosa? A les llars noruegues també s’amaguen les escombres. Es creu que les bruixes i altres éssers malignes vindran a buscar-les per marxar volant!
Sabies que a Rússia les tradicions se celebren uns dies més tard que nosaltres? Es deu a que segueixen el calendari de l’església ortodoxa. Als habitatges russos, el sopar es composa de 12 plats, un per cada apòstol.
Passem a descobrir les curioses tradicions nadalenques de Mèxic. En aquest país llatí, són tradicionals les “Posadas”. Són representacions del relat de Sant Josep i la Verge buscant hostal a Betlem. Durant els nou dies anteriors a la nit de Nadal, moltes famílies les representen a casa seva. Després de la representació, comença la festa i els nens trenquen una pinyata que representa a Satanàs.
Imatge facilitada per gourmetdemexico.com.mx
No podem acomiadar aquesta ruta sense parlar del vesc. Al Regne Unit, el vesc és una icona del Nadal. Es diu que aquesta planta protegeix contra els mals esperits i porta sort a les llars. Per beneficiar-se del bon auguri, la tradició és fer-se un petó sota una branca de vesc.
Imatge facilitada per sobrehistoria.com
I tu, ets tradicional o et ve de gust incloure costums d’altres països a la teva llar d’obra nova?
No hi ha comentaris