matmata-tunisia-66-blog

Matmata i les cases troglodites

T’imagines viure a una casa excavada a la muntanya? Així son les anomenades “cases troglodites” de la ciutat de Matmata, a Tunísia. Viatgem fins a aquest lloc, a 35 km al sud-oest de Gabes, per descobrir uns habitatges únics.

Matmata és un gran atractiu turístic per les seves famoses “cases troglodites”. Fa més de 3.000 anys, la població bereber va decidir crear les seves cases-cova. Són cases que s’han construït excavant dins de la muntanya. El més curiós és que van ser buidades al centre per crear un sorprenent pati. Aquesta construcció era excel·lent per defensar-se dels enemics, això es devia a que les habitacions no eren visibles des de l’exterior perquè es ventilaven a través del pati central.

matmata habitatge sota terra
Imatge facilitada per ruta-33.blogspot.com

Un altre avantatge de viure dins de la muntanya era que comptaven amb protecció davant del fred de l’hivern i la intensa calor de l’estiu. Encara que també tenien problemes, especialment els dies de pluja. La muntanya està composta per sorra, per tant, si queien grans quantitats d’aigua, podia esfondrar-se amb facilitat.

Aquests habitatges que encara es conserven, estan compostos per diferents habitacions, cuina i bany. Ja ningú viu en elles per necessitat, però encara hi ha 50 famílies que resideixen aquí per beneficiar-se del turisme! A l’actualitat, moltes d’aquestes llars compten amb electricitat i millores, encara que intenten conservar-se en el seu estat original. Així, les famílies que hi habiten poden cobrar una entrada als turistes per visitar-les.

matmata star wars habitatge
Imatge facilitada per supercurioso.com

En aquest lloc es troba el conegut hotel Sidi Driss. Encara que no l’hagis visitat, segur que l’has vist sense ni tan sols adonar-te’n. Aquest hotel amb habitacles dins de la muntanya va ser l’escenari on es van rodar algunes escenes d’Star Wars. Concretament va aparèixer a Star Wars IV, al 1977, i a l’Episodi II, al 2000.

El director cinematogràfic George Lucas va veure aquest espai com el lloc perfecte on ubicar la finca dels Lars, la família d’acollida de Luke Skywalker. A l’actualitat, l’hotel ha aprofitat la seva aparició a la pel·lícula per oferir als seus visitants l’opció de sopar al mateix lloc que es veu a l’aclamada pel·lícula.

star wars habitatge matmata
Imatge facilitada per starwars.wikia.com

Quin és l’origen d’aquest misteriós lloc? Les històries, relatades generació rere generació, diuen que aquestes cases subterrànies es van construir a l’antiguitat. L’Imperi Romà va enviar a dos tribus egípcies a aquesta regió per construir les seves pròpies cases. Durant el seu camí, tenien permís per matar a tot aquell que es trobessin.

Els habitants que ja vivien a la regió de Matmata, atemorits pels nous visitants, van abandonar les seves cases per ocultar-se sota terra. A la nit, els habitants de Matmata, sortien de les seves llars per atacar als invasors. Amb aquesta acció, va néixer la llegenda de que els monstres emergien de la terra per matar als ocupants.

*Imatge de portada facilitada per destinoinfinito.com

No hi ha comentaris

Publica un comentari

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.