pexels-photo-257540-blog

L’origen de viure amb un gos a la llar

Com diu la dita, “el gos és el millor amic de l’home”. Aquesta bonica i sincera amistat està present en els nostres dies des de temps immemorials. Els gossos formen part de les nostres famílies, ens ajuden a activar-nos físicament, ens fan companyia i ensenyen als nostres fills a ser més responsables.

Hi ha gossos que són autèntiques celebritats de la història de la humanitat i a vegades es converteixen en veritables herois. És el cas d’en Barry, un Sant Bernat que va salvar la vida a més de 40 persones com a rescatador a les muntanyes suïsses; o la Laika, la primera gossa que va viatjar a l’espai.

Cada dia, els gossos ajuden als humans en múltiples tasques de gran valor. Mostra d’això són els gossos policia, que molts cops són claus en les investigacions criminals. També s’ha de destacar el treball dels gossos de cerca i rescat. Segur que coneixes heroiques històries on aquests peluts han ajudat i salvat vides tant en operacions diàries com en terribles catàstrofes. És realment emocionant!

gos rescat missió humanitària

Tampoc podem oblidar els gossos actors, que desperten el somriure o les llàgrimes d’espectadors grans i petits. Clars exemples de la seva fama són les pel·lícules Hachiko, inspirada en una història real, o Beethoven, més dirigida al públic infantil.

Traslladant-nos a la nostra vida quotidiana, hem de reconèixer el treball dels gossos guia, indispensables a la vida de moltes persones cegues. De fet, els primers gossos guia es deien Flash, Judy, Meta i Folly i van ajudar a veterans cecs després de la primera guerra mundial. Els gossos van ser entregats als seus companys el 6 d’octubre de 1931.

Després de tota aquesta informació ens preguntem: des de quan conviuen el gos i l’home? Alguns estudis científics han determinat quan va sorgir aquesta relació.

Els científics de la Universitat d’Oxford, al Regne Unit, van estudiar l’origen de la domesticació dels gossos. L’estudi, publicat a la revista Science, va situar l’inici d’aquesta amistat a l’est i oest d’Eurasia amb dues poblacions separades de llops.

gos muntanya

Per descobrir-ho, es van analitzar les restes d’un ca de fa 4.800 anys d’antiguitat trobat al passatge funerari de Newgrange, a Irlanda. Els seus resultats es van comparar amb ADN mitocondrial de 59 gossos que van viure entre 14.000 i 3.000 anys i 2.500 gossos moderns. La conclusió va ser sorprenent: van descobrir que els gossos es van domesticar dues vegades i que aquesta domesticació procedia de dues poblacions de llops, ja extingides!

Vist això, l’estudi va concloure en què els primers gossos que van acompanyar l’home van sorgir a Europa fa 15.000 anys i a Àsia oriental fa més de 12.500 anys. I no només això, segons una investigació de la Universitat de Linköping (Suècia), es van identificar cinc gens que, en el cas dels éssers humans, es relacionen amb trastorns del comportament com podrien ser l’autisme o l’esquizofrènia.

I tu, tens gos a casa? A Corp t’oferim habitatges d’obra nova amb grans terrasses i plantes baixes amb pati. Perquè una amistat forjada a través dels segles no hauria d’acabar per falta d’espai.

No hi ha comentaris

Publica un comentari

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.