portada_magazine_corp

Celebracions de Pasqua a Europa

Com és tradició, un any més els aparadors de les pastisseries de Catalunya i València tornen a tenir com a protagonistes les mones de Pasqua. Un dolç amb segles d’història i que simbolitza la fi de les abstinències de la Quaresma. En canvi, l’ou que sol portar de decoració, significa l’arribada de la primavera i el principi de la vida.

Sembla ser que l’origen de la paraula “mona” se situa als voltants del segle XV i prové del vocable àrab “munna”, que significa obsequi, ofrena o “provisió de la boca”. Tradicionalment sempre ha consistit en un pa de massa de brioix dolç o pa de pessic de forma arrodonida que conté mantega, rovell d’ou i fruita confitada. Com a cirereta final, antigament la superfície del pastís portava tants ous com anys tingués el fillol que la rebia. Mai superava els 12 ous, que era quan el nen feia la primera comunió.

pastissos de pasquaCollage creat amb imatges facilitades per larosadulce.comlacuinadesempre.cat i comohepuestolacocina.es

Al principi, eren ous durs col·locats sobre el pa de pessic esponjós. Amb el temps es van adoptar rituals provinents d’altres països europeus, on els buidaven i els pintaven de colors. Des de fa uns anys, els ous estrella són comestibles i estan elaborats amb xocolata. De fet, és molt comú que la tradicional mona de Pasqua, que s’entrega el Dilluns de Pasqua, sigui substituïda per originals dissenys de xocolata pensats per als nens.

ok_pascua

La Pasqua a Europa

Tot i que a Espanya, Itàlia i França la Setmana Santa és una celebració molt religiosa, la tradició alemanya, holandesa i anglesa té origen pagà.

arbre pasqua

Com a Espanya, les processons són una tradició molt distintiva a diferents pobles d’Itàlia. Una altra de les tradicions populars són els espectaculars focs artificials que tenen lloc, cada any, durant aquestes dates, a la Plaça Sant Marco de Venècia. L’ou, igual que a altres zones d’Europa, segueix essent protagonista en aquestes celebracions i simbolitza l’inici de la vida. S’usen els ous tant per jugar com per a la realització de plats tradicionals de Setmana Santa.

A Alemanya, decorar els arbres amb ous acolorits és un costum molt arrelat. Una figura característica d’aquesta època a Alemanya és el conill de Pasqua. S’explica que el conill amaga ous als nens la nit del dissabte perquè aquests els trobin el diumenge de Pasqua. Com l’ou, el conill representa la fertilitat.

conill

Al Regne Unit existeix un joc, molt semblant al del conill a Alemanya, que en diuen “la caça de l’ou”. Un altre joc característic d’aquesta regió és l'”egg roll” que consisteix en llançar ous cuits rodant des del cim d’un turó.

pasqua al regne unit
Imatge facilitada per afr.com

A França, des del Dijous Sant fins al Dissabte Sant, les campanes de les esglésies deixen de sonar en senyal de dol. Es diu que mentre les campanes no sonen, van fins a Roma per a ser beneïdes pel Papa i que tornen carregades d’ous i xocolata pels nens bons. Així, quan el diumenge tornen a repicar les campanes, apareixen ous amagats als jardins de França.

No hi ha comentaris

Publica un comentari

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.