número 13 papel

La història del 13, el número de la mala sort

Tens un número de la sort? Comptes amb algun amulet al teu habitatge d’obra nova? Si t’atrauen les curiositats i creus en les supersticions, aquest article pot interessar-te. T’expliquem els mites que s’associen al número 13 des de temps molt antics. I tu, prefereixes evitar aquest número o, al contrari, t’atrau?

Si estudiem la numerologia, veiem que el número 13 està associat amb l’arcà de la mort. Encara que soni molt fosc, en aquest camp, la mort no es relaciona amb quelcom negatiu, sinó amb un canvi cap a un estat superior.

Al llarg de la història, el 13 ha sigut protagonista de múltiples teories en diverses cultures. Els antics perses, creien que el dia 13 era un dia per al mal. Per protegir-se, s’allunyaven de les ciutats i passaven el dia al camp. Els babilonis també tenien un mal pressentiment amb aquest número i el representaven amb un corb. Fins i tot el poeta grec Hesíode demanava als agricultors que no plantessin el dia 13 de cada mes.

En aquest ball de la mala sort no hi podia faltar la presència de la bruixeria. I és que, curiosament, els aquelarres compten amb 13 participants: 12 bruixes i el mateix Satanàs encarnant el número 13.

número 13 pintado en corteza

Existeix una curiosa llegenda de la mitologia nòrdica on també es maleeix a aquest número. Es diu que els déus van organitzar un sopar amb 12 convidats. De sobte, Loki, déu del foc i de l’engany, es va colar a la festa sent l’assistent número 13. El sopar va acabar amb la mort de Baldur, déu de la llum, la felicitat i la reconciliació. Aquesta història és molt semblant a la de Jesús i els 12 apòstols a l’Últim Sopar.

Per aquestes i moltes d’altres històries, el 13 és considerat al nostre país un número de mala sort. Tant és així, que s’evita utilitzar-lo a la Fórmula 1, en alguns avions obviant la fila 13 i alguns hotels eviten utilitzar-lo o es neguen a ubicar habitacions en aquesta planta. A Madrid, no existeix la línia 13 d’autobús! Algunes dites populars també reflecteixen aquesta por com el cas de “A dimarts 13, ni et casis ni t’embarquis”.

Però passa el mateix a tots els països? A França mai s’utilitza el 13 per a la direcció d’un habitatge i a Itàlia s’ha eliminat aquest número de la loteria nacional. Sabies que als Estats Units molts gratacels no disposen de la planta 13? Passen del pis 12 al 14 per no utilitzar el supersticiós número.

número 13 no ascensor

Imatge facilitada per c-curioso.com

Hi ha algunes petites diferències entre cultures. Per exemple, als pobles d’origen llatí, el dimarts 13 és considerat el dia de la mala sort. En canvi, als països anglosaxons la maledicció cau sobre el divendres 13.

Per acabar amb la por al divendres 13 (13th Friday), diu la llegenda que la marina anglesa va crear un pla. Va fabricar un vaixell anomenat HMS Friday, el seu capità va ser Jim Friday, la tripulació va ser reclutada un divendres, es va armar la quilla un divendres i va salpar un divendres 13. Diuen que mai més es va saber sobre aquest vaixell. Tot i això, no es té constància d’un vaixell amb aquest nom, pel qual es desconeix si la llegenda és realitat o només un mite.

No hi ha comentaris

Publica un comentari

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.