0049-ciudad-vieja-amurallada-de-shibam-blog

El Iemen i les cases-torre

Si viatgem fins a l’extrem sud de la península aràbiga, arribarem al Iemen. Un país apassionant on encara hi tenim molt per descobrir. L’arquitectura del Iemen és sorprenent i fusiona influències artístiques de diferents països: Aràbia Saudita, Etiòpia, Egipte, Turquia, Iran… Això sí, conservant un estil propi i únic.

Els habitatges d’aquest exòtic país són molt originals i diferents. Per construir-los, s’utilitzen matèries primeres de la zona com la pedra, l’adob, els maons, i la fusta. Sabies que quan al Iemen ja construïen edificis de diverses planetes, a Europa encara tenien problemes per construir edificis de més de dues plantes?

Si ens acompanyes, coneixerem les construccions més curioses d’aquest país.

Les cases-torre i els minarets

A les muntanyes, les cases dels iemenites estan construïdes amb pedra o maons. Moltes vegades, les descobrim alçar-se des d’afilats penya-segats i, sorprenentment, desafien a les alçades amb una construcció de diversos pisos. Concretament, de tres a cinc pisos.

En canvi, a les zones més planes, les cases es construeixen amb adob. Ambdues edificacions, les de les planes i les de les muntanyes, compten amb una característica en comú: els diferents pisos d’alçada, pels quals són conegudes com a cases-torre. Les decoracions exteriors poden variar d’unes a altres, amb adorns o pintades amb calç.

torre iemen

Imatge facilitada per vacioesformaformaesvacio.blogspot.com

Tampoc podem oblidar-nos dels edificis religiosos, on a més de mesquites, trobem els característics minarets. Són torres tubulars des d’on es crida als fidels per resar. Es construeixen amb una base, un tram poligonal i una part superior cilíndrica.

minaret iemen

Imatge facilitada per footage.framepool.com

Vertiginoses cases als pobles de muntanya

Als pobles de muntanya, els habitatges sorgeixen dels penya-segats i fins i tot és difícil distingir on acaba la pedra i comença la construcció. Els materials utilitzats permeten una perfecta integració amb l’entorn i la naturalesa i no s’aprecia diferència de color entre les roques de la muntanya i els edificis.

construccions iemen

Imatge facilitada per vacioesformaformaesvacio.blogspot.com

El palau Dar al-Hajar

Al nord-oest de Saná, hi trobem un gran nombre de petits poblats. Les seves cases estan construïdes amb adob i envoltades de vegetació. El gran atractiu d’aquesta regió és el palau Dar al-Hajar. S’alça sobre la punta d’un vertiginós penyal i compta amb diversos pisos.

palau iemen

Imatge facilitada per elcomercio.pe

Va ser construir el 1786 per l’imán Masnur Ali Bin Mahdi Abbas i cada any rep milers de visites de turistes, eclipsats per la seva arquitectura impossible integrada amb la naturalesa.

Shibam, el Manhattan del desert

Continuem el nostre recorregut en una parada obligada: Shibam. Una panoràmica d’altes torres ens evoca els contemporanis paisatges de les grans ciutats americanes. Els gratacels de la sorprenent ciutat de Shibam estan construïts amb adob, poden arribar fins a vuit pisos i compten amb més de 500 anys.

Qualsevol viatger es meravella quan veu els seus edificis sorgits de la sorra emetent centelleigs daurats sota el sol del desert. Aquests reflexos es produeixen per la presència de palla que dóna consistència al fang barrejada amb el blanc de la calç.

shibam iemen

Imatge facilitada per naturalhomes.org

Aquesta espectacular ciutat està considerada, segons la Unesco, com “l’exemple més antic i millor conservat de planificació urbana basat en el principi de construcció vertical”. I és que quan ni tan sols existia Nova York, Shibam ja era un important centre comercial a la ruta de l’encens i les espècies. Les caravanes que viatjaven des d’Oman cap a La Meca i els ports del Mar Roig paraven en aquest oasi per comerciar.

La ciutat, en els seus inicis, era habitada per famílies que desitjaven prestigi, poder polític i protecció davant dels lladres beduïns. Aquestes altes edificacions evitaven que els atacants poguessin accedir als diferents habitatges.

Les torres iemenites segueixen una estructura de nivells on les estances més privades se situen a la part més alta i les públiques als pisos més baixos. Les plantes baixes són destinades en moltes ocasions a botigues, el primer pis acull el divan, el següent conté la sala de reunió familiar i, sobre d’aquesta, les habitacions privades i la cuina.

A l’últim pis se l’anomena mafrach i es reserva per a les reunions familiars o amb amics molt propers. En aquest espai, els iemenites masteguen qat, llegeixen poesia o escolten música tradicional.

Les acolorides cases de Wadi Dawan

A la regió de Wadi Dawan, existeixen nombroses ciutats i pobles construïts amb maons de fang. Entre els seus municipis, destaca l’impressionant poble de Al-Hajaryn, un dels més antics de la zona i que ens sorprèn per la seva ubicació extraordinària, escalant pel vessant del penya-segat.

Potser, el més sorprenent de Wadi Dawan són les cases construïdes amb maons de fang i pintades amb colors cridaners.

cases acolorides iemen

Imatge facilitada per ruta-33.blogspot.com

*Imatge de portada facilitada per ruta-33.blogspot.com

 

No hi ha comentaris

Publica un comentari

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.