isla_mechuque-blog

Habitatges alçats: els palafits de Mechuque

Preparem l’equipatge per emprendre un nou viatge i conèixer una altra de les construccions més sorprenents del món: els palafits. Descobrim l’illa de Mechuque, que forma part de l’arxipèlag de Chiloé, a Xile.

Aquesta illa és famosa per la seva gran quantitat de palafits i rep cada any a multitud de turistes que volen conèixer-la. Els palafits són habitatges de fusta construïts sobre pilars i es troben generalment a la costa, encara que també podem veure’ls lluny del mar.

El motiu pel qual els habitants d’aquesta zona construeixen els seus habitatges alçats és el clima en el qual viuen. En aquesta zona, plou uns 300 mm d’aigua a l’any i hi ha molta humitat al terra. Amb aquesta construcció, aconsegueixen aïllar l’habitatge de la terra molla i permet que l’aire circuli per sota i el ventili. Així, es protegeixen de la humitat.

palafits de chiloé
Imatge facilitada per tierrahotels.com

Una altra característica que et cridarà l’atenció dels palafits de Mechuque són els seus colors cridaners. Els habitatges es pinten de colors vistosos com el taronja, el blau, el verd, el groc… Saps quin curiós motiu s’hi amaga al darrere? A Mechuque, els hiverns són grisos i tristos. Per això, els habitants espanten la depressió pintant les seves cases de colors alegres.

La imatge més espectacular la descobrim quan la marea puja i els habitatges semblen construïts a sobre del mar. És el moment idoni per fer la nostra foto de record.

Encara que l’illa de Mechuque és molt popular per aquestes construccions, també podem trobar palafits en altres parts del món. De fet, l’origen del no de Veneçuela té una estreta relació amb els palafits. Es diu que es va batejar quan els primers exploradors espanyols i italians van descobrir les seves cases construïdes a sobre de rius i llacs. Van començar a anomenar-lo “Venezziola” o “petita Venècia” perquè els recordava a la ciutat italiana.

A l’Europa prehistòrica també es van construir aquests habitatges en les àrees alpines, al voltant de llacs i en aiguamolls. Es creu que es va triar aquest tipus de construcció per protegir-se de depredadors i veïns que buscaven guerra.

turismochile_282065636-1-blog
Palafits de Chiloé. Imatge facilitada per turismochile.com

Actualment, podem visitar palafits a l’Argentina, Benín, Belize, Birmània, Colòmbia, Xile, França, concretament a la llacuna de Arcachon, Perú, Veneçuela i en algunes zones del Carib.

Imatge de portada facilitada per chileestuyo.cl

 

No hi ha comentaris

Publica un comentari

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.