hort urbà

Construeix el teu hort urbà a la terrassa

Construir un hort és un somni que, lluny del que podria semblar, també està a l’abast de les persones que viuen en una ciutat. Des de fa un temps, els horts urbans estan més de moda que mai. En realitat, hi ha mil opcions per poder tenir un hort urbà a casa: es pot instal·lar a la terrassa, balcons i fins i tot al marc de les finestres.

El resultat no és només decoratiu i aporta harmonia a l’espai, sinó que la seva construcció i manteniment també ens ofereix benestar i felicitat. A més, obtens el benefici de poder disposar de la teva pròpia agricultura ecològica a casa. Com pots construir un hort urbà?

1 Selecciona el tipus de recipients

Dependrà de quant d’espai disposis. Els recipients principals que se solen utilitzar són les taules de cultiu, que poden ser metàl·liques o de fusta, les jardineres i les torretes. Encara que des de fa un temps s’han posat de moda els jardins verticals. Són ideals quan es té poc espai a la terrassa i donen un toc decoratiu a l’ambient. 

hort urbà enciams

2 Escull el substrat més adequat

Saber quin tipus de substrat o terra és la més adequada per plantar el teu hort urbà és indispensable per aconseguir bons resultats a la collita. Per començar, el substrat ha de ser específic per a torretes o altres recipients. Així retindran bé l’aigua i serà ric en nutrients. També és important que sigui terra lleugera i porosa, així pot arribar l’aire a les arrels perquè respirin. Si no et vols complicar, un bon substrat universal és ideal per a les torretes i jardineres. Sempre és millor que l’adquireixis a una botiga especialitzada i/o compris marques de referència.

3 Tria el sistema de reg

Saber distribuir bé l’aigua a les torretes és essencial per garantir l’èxit de la collita d’un hort urbà. L’aigua s’encarrega de transportar els nutrients de la terra a través de les arrels de la planta, i no sempre es necessita la mateixa quantitat per fer un bon reg, depèn de l’extensió del teu hort.

Pots optar pel reg manual en cas de ser petit, que es pot complementar amb un sistema d’autoreg a les torretes que necessitin més aigua. Es tracta de dipòsits d’aigua que van filtrant el líquid a poc a poc a la planta. Si el teu hort és més extens, pots optar pel sistema d’exsudació o degoteig amb un programador. Consisteix en un sistema automàtic que es pot regular segons la freqüència i la intensitat de reg que es desitgi.

4 Decideix quines plantes o llavors cultivar

Si ets nou al cultiu d’horts urbans, el més fàcil és comprar directament la planta. Encara que una opció més elaborada és començar amb un planter i esperar que creixi fins a poder plantar el brot a la torreta definitiva. En tot cas, és bo saber quin tipus d’hortalisses es poden plantar segons l’època de l’any.

A l’hivern sol ser un moment òptim per als enciams, espinacs o pèsols. A la primavera és ideal cultivar pebrots, albergínies o maduixes. A l’estiu és la temporada del tomàquet, l’alfàbrega o la ruca i a la tardor pots optar per mongetes, faves o bledes, per exemple.

No tinguis pressa. Abans d’escollir què plantar, consulta el calendari de sembra per assegurar que els teus cultius creixeran amb èxit.

hort urbà calendari sembra

Ja saps tot l’essencial per iniciar-te al món dels horts urbans. T’animes?

No hi ha comentaris

Publica un comentari

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.