Tiebele-Travel-Guide-Burkina-Faso-blog

Com viuen els dogons i els kassena?

A l’estiu ens ve més de gust viatjar. A Corp, també us proposem recórrer països exòtics coneixent les curioses construccions dels seus pobles natius. Et convidem a viatjar amb la imaginació fins a Àfrica per descobrir els habitatges d’alguns dels seus pobles.

Els dogons, els escultors de la fusta

A la regió central de Mali, viu el grup ètnic dels dogons. Aquest poble és molt conegut per les seves celebracions religioses, els seus balls amb màscares, la seva escultura de fusta i també la seva arquitectura.

dogon-blog

Imatge  facilitada per revistaañocero.com

Als seus pobles, existeixen tres tipus de construccions. Els graners masculins, on s’emmagatzema el mill i altres grans, són edificis amb la teulada en punta. Els graners femenins també són edificis amb la teulada en punta i és el lloc on les dones guarden les seves pertinences.

dogon-country_7293097-blog

Imatge  facilitada per anthropotopia.blogspot.com

Per últim, les “togunes” o cabanes de paraula, són edificis només per a homes. Es troben al centre del poblat i són utilitzades pels ancians del poble per discutir problemes de la comunitat. També són utilitzades com a lloc pel dret consuetudinari. El sostre està fet de vuit capes de tiges de mill i la seva alçada no permet posar-se de peu. D’aquesta manera, si les discussions s’eleven, és més difícil que hi hagi violència.

851439f2-6eed-11e6-82b3-f0ece5ab1ef2-blog

Imatge  facilitada per auction.catawiki.com

Les edificacions es construeixen amb adob i sorprenen per l’excel·lent treball manual esculpit a les seves finestres i portes de fusta. També és comú veure escales per accedir al terrat d’alguns edificis. El motiu d’això és que els dogons pugen al terrat a dormir quan les nits són massa caloroses.

_d3i7437-blog

Imatge  facilitada per viajaralparaiso.com

Tiébélé i els kassena: viure en una obra d’art

El poble de Tiébélé, a Burkina Faso, no deixa indiferent a ningú. Els kassena, nom de l’ètnia que allà habita, viuen en cases que són veritables obres d’art. Estan elaborades amb terra i decorades amb patrons geomètrics molt atractius.

poble africa tiebele

Imatge  facilitada per culturainquieta.com

Les seves llars compten amb parets del gruix d’un peu i no tenen finestres. Això sí, es reserven dues petites obertures perquè entri la llum. Els cridaners dissenys de les seves façanes permeten diferenciar quins habitatges són de la reialesa i quins són els del poble.

casa kassena burkin faso africa

Imatge  facilitada per commons.wikimedia.org

Segur que estàs d’acord en què el més cridaner d’aquestes construccions són els patrons geomètrics que les decoren. Les dones del poble són les encarregades de realitzar aquests dissenys de manera comunitària, una tradició que es duu a terme des del segle XVI. Aquests dibuixos s’inspiren en la vida quotidiana, la religió i les creences. Un cop acabat el treball, la paret és curosament polida amb pedres i se li aplica un vernís natural.

cases africa kassena

Imatge facilitada per safarijunkie.com

Sabies que el líder de la comunitat, anomenat pè, és qui gaudeix de la llar més decorada? A més, aquests dissenys també serveixen per protegir els habitatges de la pluja.

Quines construccions t’han agradat més, les dels dogons o les dels kassena? Com veus, cada poble té les seves peculiaritats i maneres de viure. Amb Corp, tries un estil de vida innovador, sostenible, segur i còmode. Descobreix aquí totes les nostres promocions.

*Imatge de portada facilitada per safarijunkie.com

No hi ha comentaris

Publica un comentari

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.