photo-1537470284582-8da71000386c-blog

Com celebren el Cap d’Any a d’altres països?

El cava, el raïm, la roba interior vermella, els familiars i els amics són elements que no poden faltar al nostre habitatge d’obra nova quan celebrem el Cap d’Any. Coneixes tradicions diferents que se celebrin a d’altres països? Comencem un repàs per una selecció dels costums més sorprenents.

Mentre que a Espanya és tradició acomiadar l’any amb 12 grans de raïm al ritme de les campanades, desitjant sort pels 12 mesos que vindran, a Itàlia el costum és sopar un plat de llenties. Simbolitza que l’Any Nou vindrà carregat d’abundància, riquesa i diners.

A països llatins com Mèxic, Perú o Veneçuela, s’acomiada l’any amb la tradició de “quemar lo malo”. Els ciutadans elaboren un ninot i l’encenen amb foc o l’omplen de coets. Aquest foc simbolitza el fet de cremar tot el dolent que ha existit durant l’any que finalitza per començar bé l’Any Nou.

quemar lo malo per cap d'any
Imatge facilitada per eluniverso.com

A Uruguai també s’ocupen de desfer-se de les males energies. Per això, la nit del 31 de desembre tiren una galleda d’aigua des de la finestra de la seva llar. Així, el seu habitatge queda net i preparat per l’Any Nou.

Una de les tradicions més sorprenents és la celebrada a Alemanya i Àustria. Es coneix com “Bleigiessen” i consisteix a fondre una figura de plom sobre una cullera per tirar-la en un got d’aigua. Un cop es solidifiqui, s’ha d’interpretar la figura resultant per preveure el futur de l’any que comença.

bleigiessen per cap d'any
Imatge facilitada per rtl.de

I a Dinamarca, saps què fan quan sona la primera campanada? Pugen a una cadira i baixen d’un salt amb l’última campanada. D’aquesta manera, diuen que s’atrau la fortuna. Trencar plats també està ben vist en aquest país durant aquestes dates. De fet, fins i tot s’estampen contra la porta de familiars i amics per trencar-los. D’aquesta manera, la vaixella trencada es col·loca a la porta de la casa perquè simbolitza que es tenen molts amics.

Has sentit mai parlar del “First Footing”? Al Regne Unit, el primer a arribar a la casa dels amics i familiars després de les campanades és el portador de la bona sort per l’Any Nou. És tradició dur algun regal, siguin diners o menjar, per assegurar-se que no faltarà durant la resta de l’any.

Una manera diferent i espectacular d’acomiadar l’any és la dels escocesos. A Edimburg, celebren el Cap d’Any amb el “Hogmanay”. En aquesta festa es gaudeix d’una cavalcada de llum, foc i vikings que desfilen per la mítica Royal Mile. Les dances “Off Kilter” també tenen lloc durant la celebració amb ball contemporani, folklore, gaiters…

escocia per cap d'any
Imatge facilitada per abc.es

Carnaval per Cap d’Any? Una cosa així. A Ciutat del Cap, el dia després de l’Any Nou, se celebra el “Tweede Nuew-Jaar”. Una desfilada de roba acolorida, comparses i música.

ciudad del cabo per cap d'any
Imatge facilitada per capetown.travel

Per finalitzar, aprenem sobre el Cap d’Any al Japó, sempre diferents. També acaben l’any amb campanades però, molt lluny de les nostres 12, les campanes japoneses es toquen fins a 108 vegades la nit de Cap d’Any. Es diu que cada so elimina un dels 108 pecats que l’ésser humà té a la seva ment. Aquesta tradició s’anomena “joya no kane”.

Saps per què els nipons mengen “toshikoshi-soba” per Cap d’Any? Per desitjar que la fortuna de la família sigui tan llarga com aquests fideus.

Des de Corp us desitgem una bona entrada al nou any i esperem que gaudiu d’un Cap d’Any carregat de bons moments.

No hi ha comentaris

Publica un comentari

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.