
29 Oct Celebra a la teva llar la Castanyada o el “Halloween”
Les celebracions populars són l’excusa perfecta per reunir-nos a la nostra llar amb les nostres persones preferides. Amb l’arribada de la tardor, ve de gust refugiar-se a casa i gaudir d’algun piscolabis calent. I si parlem d’aquesta estació, no podem oblidar-nos de la tradicional Castanyada o d’altres festes que estan guanyant popularitat com el “Halloween”. Quina tradició celebraràs aquest any al teu habitatge d’obra nova?
La Castanyada té el seu origen en una antiga festa ritual funerària. Es diu que a l’edat antiga, els rituals pagans i les festes coincidien amb la recollida de les castanyes i els moniatos, que s’entregaven com a agraïment als déus per una bona collita.
Va ser a finals del segle XVIII quan es celebraven aquests banquets funeraris on se servien llegums, fruits secs i uns panets molt semblant als panellets. Aquests actes estaven carregats de simbologia i, mentre es torraven les castanyes, es resaven les tres parts del rosari.
Una altra teoria d’aquesta època i de l’origen de la Castanyada, era que la nit de Tots Sants totes les campanes dels campanars havien de passar la nit sonant. Era una tasca molt cansada, així que per poder suportar-la, els familiars ajudaven als campaners amb aliments energètics com castanyes, moniatos, panellets i moscatell.
A l’actualitat, se celebra en companyia de familiars o amics i es mengen castanyes, panellets i moniatos. És tradicional d’aquestes dates, la figura de la castanyera, que ven castanyes embolicades en les habituals paperines, uns cucurutxos fabricats amb paper de diari.
Aquest personatge ja forma part de la cultura popular de la nostra terra i sol representar-se com una anciana humil, vestida amb un davantal i un mocador al cap. A les escoles, els nens i nenes esperen la seva arribada per donar inici a la tradicional festa i assaborir un grapat de castanyes.
De la mateixa manera que la Castanyada, el “Halloween” és una festa d’origen pagà i se celebra el dia de Tots Sants. Les creences conten que durant aquesta nit, coincidint amb el canvi d’any celta, els esperits dels difunts caminen entre els vius per retrobar-se amb els seus familiars. Per aquest motiu, antigament, es realitzaven celebracions amb rituals sagrats i col·locaven una espelma encesa a les finestres perquè els difunts “trobessin el seu camí”.
Té els seus orígens en una antiga festivitat irlandesa anomenada “Samhain”, que dignifica “final de l’estiu”. Se celebrava en acabar la temporada de collites, coincidia amb el solstici de tardor i donava inici al “nou any celta”.
I què ens en dius de les mítiques carabasses decorades conegudes com a “Jack O Lanterns”? T’expliquem la llegenda de per què s’utilitzen com a decoració. Hi havia una vegada, un home irlandès anomenat Jack. Ell era tan malvat que no el volien ni al cel ni a l’infern. Per aquest motiu, es va veure obligat a vagar pel món portant una carabassa buida i il·luminada per una espelma. Un altre relat assegura que va ser una bruixa qui va convertir a Jack en una carabassa després de negar-se a ajudar-la a preparar una sopa. És per això que la carabassa va adquirir forma de cara.
Com es va introduir aquest element a la festa? Ja a les celebracions celtes, es col·locaven carabasses il·luminades als encreuaments de camins per espantar els vianants a mitjanit.
Segur que has vist moltes pel·lícules i sèries on celebren el “Halloween”. Els nens es disfressen amb vestits de terror per jugar a “truc o tracte”, trucant a la porta dels seus veïns per demanar caramels. El pacte consisteix en què si els donen caramels, quedaran en paus, però si decideixen no obrir-los la porta, els nens els faran alguna entremaliadura a la casa.
Es creu que l’origen d’aquesta pràctica resideix en la tradició de demanar el “soul cake” (pa d’ànimes) a Gran Bretanya o Irlanda, ja a l’Edat Mitjana, quan els nens pobres visitaven les cases dels rics, vestits amb draps, per demanar menjar a canvi de pregàries pels seus difunts. Aquesta tradició va evolucionar i va començar a ser el joc que coneixem ara el 1920. Tot i això, no va ser fins al 1950 quan es va popularitzar gràcies a la campanya Trick-or-Treat d’UNICEP. Des de llavors, aquesta iniciativa solidària segueix viva per recol·lectar donacions.
Al nostre país, així com a la resta del món, se celebren múltiples festivitats durant la vigília de l’1 de novembre. A Astúries, se celebra l’Amagüestu; a Cantabria, la Magosta; al País Basc, el Gaztainerre; a Extremadura, la Chaquetía i a Galicia, el Magosto. Tampoc podem oblidar-nos de la famosa “Noche de los Muertos”, originària de Mèxic.
I això no és tot, uns dies després del “Halloween” i la Castanyada, concretament el quart dijous de novembre a Estats Units, se celebra el “Día de Acción de Gracias”. És un dia destinat a donar les gràcies per la collita i els aliments rebuts.
Aquesta celebració es duu a terme també a molts països com Canadà, Brasil, Estats Units, algunes illes del Carib, Israel… L’origen d’aquesta festa és un debat constant. La història més sòlida fins al moment és que es va originar l’any 1623 a l’estat de Massachusetts. Es diu que els colons de Plymouth no tenien suficient menjar i que van ser els natius de la tribu Wampanoag qui els van ajudar amb llavors i ensenyant-los a pescar.
El “Día de Acción de Gracias” se celebra en família amb un banquet on el plat principal és un gran gall d’indi rostit o al forn, farcit de pa, blat de moro i sàlvia. També es gaudeix de salsa de nabius, puré de patata, verdures, pastel de carabassa, sidra calenta amb espècies… A més, cada any en aquest dia, la cadena de botigues Macy’s realitza una gran desfilada pels carrers de Manhattan. Aquest esdeveniment compta amb una gran assistència de públic, els quals hi van per veure actuacions d’artistes i enormes globus gegants.
En aquestes dates, prepararàs panellets amb els teus fills, cuinaràs un deliciós gall d’indi a la teva cuina Corp o prefereixes crear carabasses de “Halloween” per decorar la teva llar d’obra nova?
No hi ha comentaris